Ο Εργοδότης δεν Μπορεί Μονομερώς να Μεταβάλλει τη Σύμβαση Πλήρους ή Μερικής Απασχόλησης σε Σύμβαση κατά Παραγγελία
Σε περίπτωση που ο εργοδότης τροποποιήσει μονομερώς τη σύμβαση χωρίς τη συναίνεση του, τότε ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να καταγγείλει το γεγονός στην Επιθεώρηση Εργασίας μέσω της διαδικασίας επίλυσης εργατικών διαφορών. Μπορεί επίσης να προσφύγει στο Δικαστήριο, να επικαλεστεί εξαναγκασμό σε παραίτηση και να διεκδικήσει αποζημίωση.
Σε περίπτωση σύναψης σύμβασης κατά παραγγελία, τα μέρη υποχρεούνται να συμφωνούν σε ελάχιστο αριθμό αμειβομένων ωρών εργασίας, που δεν μπορεί να υπολείπεται του ενός τετάρτου (1/4) του συμφωνημένου συνολικού αριθμού ωρών, διαφορετικά η σύμβαση είναι άκυρη.
Πότε Μπορεί να Αρνηθεί την Ανάληψη Εργασίας ο Εργαζόμενος
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την ανάληψη της εργασίας αν ο εργοδότης είτε α) δεν γνωστοποίησε εγγράφως με τη σύμβαση εργασίας ή το έντυπο γνωστοποίησης των όρων εργασίας το πλαίσιο των ωρών και ημερών εντός των οποίων ο εργαζόμενος μπορεί να κληθεί να εργασθεί είτε β) ο εργαζόμενος δεν έχει ειδοποιηθεί από τον εργοδότη για την ανάθεση της εργασίας εγγράφως ή με γραπτό μήνυμα μέσω κινητού τηλεφώνου (sms) ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, σε εύλογο χρόνο που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται η απόλυση ή οποιαδήποτε δυσμενής διάκριση σε βάρος του εργαζομένου από τον εργοδότη.
Τί Γίνεται αν ο Εργοδότης Ακυρώσει την Ανάθεση της Εργασίας μετά την Ειδοποίηση του Εργαζόμενου
Αν οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά από την ειδοποίηση και πάντως πριν από την ανάληψη της εργασίας ο εργοδότης ακυρώσει την ανάθεσή της, ο εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση που αντιστοιχεί στα ωρομίσθια των ωρών εργασίας που δεν του ανατέθηκαν.