Σκοπός και αντικείμενο
Ο κλάδος των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας. Ο κλάδος συμβάλει ευθέως στο 8% του ΑΕΠ της χώρας, οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεταξύ των υψηλότερων στη χώρα (6,1% μεταξύ 2017 – 2021 σε όρους CAGR), ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας είναι διπλάσια του μέσου όρου του συνόλου της οικονομίας της χώρας και αρκετά ψηλότερα του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ.
Ταυτόχρονα, υπό ένα ευρύτερα Ευρωπαϊκό ή διεθνές πρίσμα, ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές ευκαιρίες και προκλήσεις. Ειδικότερα:
- H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει τις ψηφιακές τεχνολογίες ως κομβικής σημασίας για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Αναπτυξιακής Στρατηγικής και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της Ευρώπης, επενδύοντας σημαντικά στην ενίσχυση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, μέσω Προγραμμάτων όπως το Horizon Europe, το Digital Europe, κ.ά., καθώς και μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
- Σε αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο, η χώρα μας επιδεικνύει έλλειμμα ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών στην Οικονομία και Κοινωνία, ενώ παράλληλα, ο κλάδος εμφανίζει ισχυρά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της εξωστρέφειάς του, καθώς, μέχρι σήμερα καλύπτει κατά κανόνα τις εγχώριες ανάγκες.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανωτέρω αναπτυξιακές παραμέτρους, σκοπός του Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» είναι η ενίσχυση της ψηφιακής παραγωγικής ικανότητας στη χώρα με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των Ελληνικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διάθεση ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών.
Ειδικότερα:
Το Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» ενισχύει επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών που εμπίπτουν στον κλάδο πληροφορικής και επικοινωνιών, αποσκοπώντας:
- στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσω της αξιοποίησης των ΤΠΕ,
- στην ενδυνάμωση του κλάδου ΤΠΕ (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας).
- στη δημιουργία νέων ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με ισχυρή εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.
Για τον σκοπό αυτό, το Πρόγραμμα «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» θα παρέχει ενισχύσεις, υπό τη μορφή επιχορηγήσεων, για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων που καλύπτουν όλο τον κύκλο ανάπτυξης ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών (new product development) και εμπεριέχουν:
- Προπαρασκευαστικές δραστηριότητες (ενδεικτικά: έρευνα αγοράς, μελέτη σκοπιμότητας, ενέργειες απόκτησης νέων γνώσεων και δεξιοτήτων για την ανάπτυξη των νέων προϊόντων),
- Δραστηριότητες Ανάπτυξης των νέων ψηφιακών προϊόντων/ υπηρεσιών,
- Συμπληρωματικές δραστηριότητες Εμπορικής αξιοποίησης των νέων προϊόντων και υπηρεσιών.
Δικαιούχοι του Προγράμματος
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται υφιστάμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες ασκούν οικονομική δραστηριότητα και για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια, με ελληνικό ΑΦΜ.
- Είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης Χρηματοδότησής τους στο Πρόγραμμα.
- Έχουν ιδρυθεί/ συσταθεί πριν την ημερομηνία υποβολής της Αίτησης Χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα.
- Συνιστούν νομική οντότητα (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Ατομική Επιχείρηση, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Συνεταιρισμός) ή Ατομική Επιχείρηση και τηρούν απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία.
Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τους δικαιούχους και για τις υπόλοιπες προϋποθέσεις, συμβουλευτείτε την ενότητα 2.1 της Πρόσκλησης.
Επιλέξιμες Ενέργειες και δαπάνες
Το Πρόγραμμα ενισχύει επενδυτικά σχέδια τα οποία στοχεύουν στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην εμπορική αξιοποίηση νέων, καινοτόμων και ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες θα πρέπει να βασίζονται σε σύγχρονες τεχνολογίες και να έχουν ως στόχους τους (μεταξύ άλλων), τη λειτουργία νεοφυπολογιστικών υποδομών και υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αξιοποίηση υποδομών και υπηρεσιών Cloud και την ανάπτυξη διαδικτυακών υπηρεσιών λογισμικού. Απώτερος στόχος του Προγράμματος είναι η προσφορά σύγχρονων και ποιοτικά αναβαθμισμένων εγχώριων προϊόντων και η συνακόλουθη αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου ΤΠΕ, στα πλαίσια της διεθνούς αγοράς.
Για να δείτε τα χαρακτηριστικά των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα συμπεριληφθούν στα επενδυτικά σχέδια, παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ενότητα 3 της Πρόσκλησης.
Προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η παρούσα ενίσχυση ενέχει ρόλο κινήτρου και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων οι οποίες αναφέρονται στο Πρόγραμμα, δεν είναι επιλέξιμες επενδύσεις τις οποίες ούτως ή άλλως θα ανέπτυσσε ο δικαιούχος, υπό τις επικρατούσες στην αγορά συνθήκες. Για το λόγο αυτό, επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμες ενέργειες και δαπάνες οι οποίες έχουν δρομολογηθεί και έχουν πραγματοποιηθεί πριν την ημερομηνία υποβολής της σχετικής πρότασης, στο πλαίσιο της Δράσης.
Χρηματοδοτικό Σχήμα/ Ένταση ενίσχυσης
Τα έργα τα οποία είναι επιλέξιμα στο πλαίσιο του Προγράμματος πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από €200.000,00 έως €2.000.000,00.
Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνεται με βάση:
- Το μέγεθος της επιχείρησης,
- Το είδος των δραστηριοτήτων και των επιλέξιμων δαπανών,
- τα όρια ενίσχυσης του Γ.Α.Κ.,
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον προϋπολογισμό, το χρηματοδοτικό σχήμα και τις λοιπές σχετικές λεπτομέρειες της ενίσχυσης, παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ενότητα 4.2 της Πρόσκλησης.
Κριτήρια Αξιολόγησης – Διαδικασία Ένταξης δικαιούχων στο Πρόγραμμα
Η ένταξη στο Πρόγραμμα αφορά σε επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής και οι οποίες βρίσκονται διαθέσιμες στο Κεφάλαιο 2.1 της Πρόσκλησης. Η επιλογή των επιχειρήσεων θα πραγματοποιηθεί μέσω συγκριτικής αξιολόγησης των επιλέξιμων προτάσεων και βάσει των σχετικών κριτηρίων. Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε την ενότητα 7 της Πρόσκλησης.
Επισυνάπτεται η Πρόσκληση του Προγράμματος ΙΙ «Ανάπτυξη Ψηφιακών Προϊόντων και Υπηρεσιών».